Web Analytics Made Easy - Statcounter

تحریریه پارسینه - محمد مهدی حاتمی: پروازهای عبوری از آسمان ایران طی دو سال اخیر به شدت کاهش پیدا کرده، این در حالی است که وزیر راه و شهرسازی، چندی قبل این موضوع را به نقشه یک شرکت انگلیسی برای حذف آسمان ایران از مسیر پرواز شرکت های هواپیمایی مرتبط دانسته بود.

با این حال، محمد اسلامی به جزئیات دقیق این موضوع و اینکه نام این شرکت انگلیسی چیست، اشاره ای نکرده و این ماجرای هنوز هم ابهام آمیز است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این میان اما برخی کارشناسان معتقدند تعرفه پروازهای عبوری از فراز آسمان ایران در مقایسه با رقبایی مانند عراق که ممکن است تحت فشارهای بین المللی به «دامپینگ» روی آورده باشند، دلیل اصلی برای دور زده شدن آسمان ایران توسط پروازهای عبوری است.

ماجرا از آغاز آغاز شد

محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی، چندی قبل در حاشیه معارفه رئیس سازمان هواپیمایی کشوری با تاکید بر این‌که آسمان ایران امن‌ترین فضا در منطقه است، گفته بود: مداخله‌های استکبار جهانی عمدتا از جنس شیطنت است و می‌خواهد کاری کند که ایرلاین‌ها از آسمان ایران استفاده نکنند. قبل از سانحه هواپیمای اوکراینی، شرکت انگلیسی را آوردند و مسیرهایی را در کنار مسیرهای پروازی ایران در منتهی الیه مرز شرقی عراق باز کردند که قیمت‌های بسیار نازلی را ارائه می‌دهد تا ایرلاین‌ها را با مزیت قیمتی از مسیر هوایی ایران حذف کند.

در این میان، وزیر راه و شهرسازی جزئیات دقیق تری در مورد این شرکت انگلیسی و دلایل پشت پرده کنار گذاشته شدن آسمان ایران از مسیر پروازهای بین المللی ارائه نداده است. هر چه باشد اما آمارهای مربوط به پروازهای عبوری از فراز ایران به اندازه کافی گویا هستند.

آمار رسمی از کاهش شیدید پروازهای عبوری از آسمان ایران   براساس اطلاعاتی که در سایت شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران قابل دسترسی است، در تیرماه ۱۳۹۹، پرواز‌های عبوری از آسمان ایران در مقایسه با ماه مشابه در سال ۱۳۹۸، حدود ۷۱ درصد کاهش پیدا کرده اند، این در حالی است که در اسفندماه سال ۱۳۹۸ نیز پرواز‌های عبوری از آسمان ایران در مقایسه با ماه مشابه در سال ۱۳۹۷، کاهشی ۳۴ درصدی را تجربه کرده بود. اما چرا پرواز از فراز آسمان کشوری به وسعت ایران که برای ایرلاین‌های بین المللی عمدتاً یک ضرورت است تا یک انتخاب، سال به سال کاهش پیدا کرده است؟

علی اسدی خمامی، کارشناس روابط بین الملل، در گفتگو با «پارسینه» در این مورد گفت: آسمان ایران به چند دلیل برای عبور هواپیماهای ایرلاین های بین المللی، به خصوص هواپیماهایی که از شرق آسیا یا جنوب خلیج فارس به غرب اروپا یا آمریکا پرواز می کنند، بسیار به صرفه است. دلیل این موضوع هم این است که پرواز از این مسیر کوتاه تر است و هزینه کمتری برای ایرلاین ها خواهد داشت. با این همه، در مقاطع زمانی مختلف و به دلایل گوناگونی که عمدتاً با امنیت پروازها گره خورده اند، ایرلاین های خارجی ترجیح داده اند آسمان ایران را دور بزنند.

اسدی ادامه داد: در سال‌های اخیر، نخستین اتفاق مربوط به ساقط کردن پهپاد آمریکایی بود که موجب شد پرواز‌های عبوری ایرلاین‌های آمریکایی آسمان ایران را دور بزنند و روزانه حدود ۲۰۰ پرواز از پرواز‌های عبوری از فراز ایران کاسته شود. اتفاق مهم تر، اما بر سر قضیه هواپیمای اوکراینی رخ داد و موجب شد آژانس ایمنی هوانوردی اتحادیه اروپا اطلاعیه‌ای صادر و اعلام کند آسمان ایران امن نیست و پرواز به ایران و پرواز از فراز آسمان ایران توسط ایرلاین‌های اروپایی قطع شد. البته این آژانس اروپایی در اطلاعیه بعدی خود تا حدی اطلاعیه نخست را تعدیل و اعلام کرد که پرواز از آسمان ایران تنها در کمتر از یک ارتفاع مشخص ناامن است، اما در هر حال این موضوع به عبور پرواز‌ها از آسمان ایران لطمه زد.

وقتی عراقی ها به «دامپینگ» روی آوردند

اسدی ادامه داد: با این همه، آسمان ایران در مقاطعی هم شاهد افزایش پروازهای عبوری بود. به عنوان نمونه، حضور داعش در عراق و اسقاط یک هواپیمای مسافربری در آسمان اوکراین موجب شد پروازهای عبوری بیشتری به سمت آسمان ایران متمایل شوند. با این همه، آسمان عراق سال گذشته بازگشایی شد و بخشی از ایرلاین ها دوباره ترجیح دادند پروازهای شان را از آسمان عراق عبور بدهند.

این کارشناس روابط بین الملل ادامه داد: محاسبه هزینه دریافتی از ایرلاین ها بابت عبور از آسمان کشورها بر اساس ترکیبی از وزن هواپیما و مدت زمان پرواز بر فراز جغرافیای آن کشور محاسبه می شود و متاسفانه تعرفه دریافتی ایران از تعرفه عراقی ها گران تر است و به همین دلیل اکنون ایرلاین های خارجی، آسمان عراق را به آسمان ایران ترجیح می دهند و مثلاً، پروازهای هندی به مقصد اروپا هم به جای آسمان ایران از آسمان عراق عبور می کنند. شاید در این میان تنها هواپیمایی قطر باشد که همچنان به آسمان ایران وفادار است و البته، هواپیمایی امارات هم پروازهای خود به آمریکا را به دلیل هزینه کمتر، همچنان از آسمان ایران عبور می دهد.

اسدی ادامه داد: حال اینکه سخن وزیر راه و شهرسازی مبنی بر نقشه یک شرکت انگلیسی برای دور زدن آسمان ایران ناظر به فشار آمریکا و اروپا به عراق است یا اینکه این کشور در حال «دامپینگ» است، باید در جای خود بررسی شود. موضوع از این جهت هم جالب توجه است که مثلاً هواپیمایی امارات، به عنوان یکی از دو هواپیمایی حامل پرچم در امارات متحده عربی، آسمان ایران را دور می زند، ولی هواپیمایی قطر، به دلیل نزدیکی سیاسی بیشتر قطری ها به ایران، این کار را نمی کند.

او ادامه داد: در واقع، ممکن است دولت های عربی عراق را به نحوی، از جمله با پرداخت سوبسید، تشویق به دامپینگ کرده باشند و یا ایرلاین‌های شان را با پرداخت سوبسید، قانع کرده باشند که به جای آسمان ارزان ایران، از آسمان عراق عبور کنند.

اسدی گفت: در این میان نمی توان از ابعاد داخلی اخذ عوارض از پروازها که آسمان ایران را برای پروازهای عبوری گران تر کرده هم غافل شد. به عنوان نمونه، در ایران، بر خلاف قوانین «ایکائو» (سازمان بین المللی هوانوردی غیرنظامی)، شهرداری ها از پروازهای داخلی هم عوارض می گیرند و ایرلاین هم این عوارض را بر روی بلیت هواپیما اضافه می کنند. به همین دلیل پروازهای ایرانی تا حدی گران هستند و می توان حدس زد گران تر بودن تعرفه پروازهای عبوری از آسمان ایران در مقایسه با تعرفه کشورهایی مانند عراق، اصلی ترین عامل برای دور زدن آسمان ایران توسط پروازهای عبوری باشد.

منبع: پارسینه

کلیدواژه: آسمان ایران پرواز هواپیما وزیر راه و شهرسازی ایرلاین عبوری از آسمان ایران وزیر راه و شهرسازی پروازهای عبوری پرواز های عبوری بین المللی آسمان ایران شرکت انگلیسی آسمان عراق ایرلاین ها برای دور پرواز ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۰۶۳۶۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشف ۴ تن روغن نباتی قاچاق در لرستان

ایسنا/لرستان فرمانده انتظامی الیگودرز از کشف چهار تن روغن خوراکی قاچاق در بازرسی از یک دستگاه کامیون عبوری از این شهرستان خبر داد.

سرهنگ علی اسدالهی امروز (۱۲ اردیبهشت ماه) اظهار کرد: روز گذشته ماموران ایست و بازرسی خمه شهرستان الیگودرز هنگام کنترل خودروهای عبوری در محور اصفهان - الیگودرز به یک دستگاه کامیون مظنون شدند و آن را متوقف کردند، در بازرسی از این خودرو چهار تن روغن خوراکی قاچاق کشف شد. ارزش این محموله توسط کارشناسان چهار میلیارد ریال برآورد شده است.

وی ادامه داد: در این رابطه، یک نفر دستگیر و با تشکیل پرونده به مراجع قضایی معرفی شد.

او با تاکید به لزوم برخورد قاطعانه با قاچاق کالا، افزود: قاچاق کالا باعث وارد شدن ضربه به اقتصاد کشور می‌شود.

اسدالهی تاکید کرد: مردم اخبار و اطلاعات خود را در این زمینه از طریق تلفن ۱۱۰ در اختیار پلیس قرار دهند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • کشف ۴ تن روغن نباتی قاچاق در لرستان
  • بهره برداری از محل جدید اعزام و آماده سازی پروازهای هواپیمایی کیش
  • برنامه پرواز‌های فرودگاه شیراز؛ چهارشنبه دوازدهم اردیبهشت
  • آسمان عراق نارنجی شد | ویدئو
  • از سرگیری پروازهای ترکیش ایرلاین به افغانستان
  • «لوفت‌هانزا» لغو پروازهای خود به تهران را تمدید کرد
  • هواپیمایی لوفت‌ هانزا لغو پروازهای خود به تهران را تا ۲۰ اردیبهشت تمدید کرد
  • هواپیمایی لوفت‌هانزا لغو پروازهای خود به تهران را تا ۲۰ اردیبهشت تمدید کرد
  • نقص فنی، پرواز مشهد - تهران را از آسمان به مبدا بازگرداند
  • همه کارهایی که باید قبل از پرواز انجام داد