Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آفتاب»
2024-05-02@09:18:26 GMT

کودتای نوژه

تاریخ انتشار: ۲۲ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۶۰۷۹۵۵

آفتاب‌‌نیوز :

«تابستان ۱۳۵۹ فصل پرحادثه‌ای بود. از چند ماه پیش از آن برنامه‌ریزی برای اجرای کودتایی نظامی آغاز شد. شاپور بختیار، آخرین نخست‌وزیر دوره سلطنت، بازیگرمحوری، یا حداقل یکی از چند بازیگر اصلی این نقشه بود. هم از خانواده پهلوی پول گرفت و هم دست به سوی چند دولت عربی منطقه دراز و از آنان کمک‌های مالی هنگفت دریافت کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با دولت عراق هم که در آن زمان برای تجاوز نظامی به ایران آماده می‌شد، پیمان اتحاد بست و با تایید خود صدام و تجهیزات اهدایی او رادیویی به نام «رادیو ایران» را راه‌اندازی کرد. بختیار به کمک همین رسانه بود که خودش را در حد مشهورترین دشمن و مخالف انقلاب بالا کشید.

بختیار بیرون از مرزها مشغول بود و چند نفر از اعضای سابق ژاندارمری و نیروهای اخراجی ارتش کارهای اجرایی کودتا را در داخل کشور پیش می‌بردند. آنان مخالفان را یکی بعد از دیگری شناسایی و جذب می‌کردند و با این عضوگیری، شبکه کودتاگران را گسترش می‌دادند. بختیار به آنها گفته بود به جز آمریکا که در اجرای نقشه کمک‌شان خواهد کرد، دولت‌های انگلیس و فرانسه و اسراییل هم کنارشان هستند. اما این ارتباطات گسترده و محکمش با دولت‌های غربی و مقام متزلزل رهبری مخالفان را برای خودش حفظ کند. تا جایی که اسناد و مدارک نشان می‌دهند فقط مقامات دولت عراق، آن‌هم به هدف اجرای نقشه بزرگ‌تر و خطرناکی که در سر داشتند از کودتاگران پشتیبانی می‌کردند (خود بختیار از نقشه عراق چیزی نمی‌دانست.)

به هر رو، برنامه‌ریزان کودتا نقشه‌ای چندمرحله‌ای را آماده ساختند و حتی چهره‌هایی مثل یکی از مراجع و دریادار احمد مدنی وزیر دفاع دولت بازرگان را هم با کار خودشان درگیر کردند. مارک گازیوروسکی در کتاب کودتای ایرانی می‌نویسد: «ظاهرا این مرجع پذیرفت از نقشه پشتیبانی کند و سخنرانی‌ای در حمایت از آن ضبط کرد که قرار بود بعدِ پیروزی عملیات از رادیو و تلویزیون پخش شود.»

قرار بود عملیات که کودتاگران آن را نقاب (یا «نجات قیام ایران بزرگ») می‌خواندند با چند شورش طایفه‌ای در گوشه و کنار کشور و ناآرامی‌هایی در مرز غربی ایران شروع شود، با بمباران چند نقطه حساس ادامه یابد و با تسخیر مراکز اصلی و اعلام حکومت نظامی و خلع ید از جمهوری اسلامی یکسره شود. اما این توطئه پیچیده قبل از شروع، کشف و خنثی شد. پاسداران همدان، گردان چتربازی را که قرار بود آغازگر عملیات باشند در جاده منتهی به پایگاه نوژه دستگیر کردند (این پایگاه به افتخار قهرمان شهید محمد نوژه به این نام خوانده می‌شد). دستگیرشدگان شمار دیگری از اعضای شبکه کودتا را لو دادند و تا جایی که می‌دانیم چند صد نفر، تابستان ۱۳۵۹ در چنین روزهایی دستگیر شدند و حداقل چند صد نفر دیگر هم یا گریختند یا اصلا شناسایی نشدند.

برای این پرسش که «کودتا چگونه لو رفت؟» هنوز پاسخ کاملی نداریم اما از آن مهم‌تر این واقعیت است که توطئه کودتا، بخشی از نقشه بزرگ‌تر دولت عراق بود. چنان که گازیوروسکی می‌نویسد: «عراق احتمالا کمی بعد از ماجرای نوژه به ایران حمله می‌کرد، حتی اگر نقشه موفق شده بود. به علاوه، هر جور بی‌ثباتی و هرج‌ومرجی که ماجرای نوژه در پی می‌آورد احتمال حمله عراق را بیشتر می‌کرد، چه طرح نوژه نهایتا شکست می‌خورد و چه پیروز می‌شد. بنابراین عراق کمابیش از هر حاصلی که ماجرای نوژه می‌داد، سود می‌برد.»

منبع: روزنامه اعتماد

منبع: آفتاب

کلیدواژه: کودتای نوژه همدان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۶۰۷۹۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

درخواست فدراسیون تیراندازی عراق از ایران

نمایندگان فدراسیون تیراندازی عراق از فدراسیون تیراندازی ایران، سالن‌های تیراندازی و سایت اهداف پروازی بازدید کردند. - اخبار ورزشی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم و به نقل از روابط عمومی فدراسیون تیراندازی، خضیه عباس و علی حسون، نمایندگان فدراسیون تیراندازی عراق صبح امروز (پنجشنبه 13 اردیبهشت) با حضور در فدراسیون تیراندازی کشورمان ضمن دیدار با مرتضی قربانی، رئیس فدراسیون از زیر ساخت‌های تیراندازی ایران شامل سایت اهداف پروازی، سالن‌های 10 متر و 25 متر و فینال بازدید کردند.

خضیه عباس در این دیدار عنوان داشت: ایران و عراق دو کشور مسلمان هستند و ما  یک مذهب داریم. ایران در تیراندازی پیشرفت زیادی داشته و ما در فدراسیون تیراندازی عراق به کمک شما نیاز داریم. باعث افتخار است که در راه پیشرفت خود از شما کمک بخواهیم.

وی در ادامه افزود: در رشته تفنگ یک دختر تیرانداز عراقی به نام زینب با وایلد کارت فدراسیون جهانی جواز حضور در المپیک پاریس را به دست آورده است، اما او مربی حرفه‌ای ندارد. درخواست داریم در این مورد به ما کمک کنید.

مرتضی قربانی، رئیس فدراسیون تیراندازی کشورمان ضمن خوشامدگویی به نمایندگان فدراسیون عراق و تاکید بر ارتباط نزدیک دو کشور اظهار داشت: کاملا آماده هستیم که به تیراندازی عراق کمک کنیم و در خصوص مربی نیز حتما همکاری نزدیکی با شما خواهیم داشت.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • درخواست فدراسیون تیراندازی عراق از ایران
  • جذب بیش از صد و پنج هزار معلم جدید
  • وزیر آموزش‌وپرورش: مرگ سند ۲۰۳۰ در این دولت رقم خورد، اما...
  • دولت سیزدهم طلسم بهره‌برداری از خط ریلی شلمچه-بصره را می شکند؟
  • نصب اِلمان نقشه ایران با محوریت روز کار و کارگر در کرمان
  • تشکیل کمپین علیه آنتونیو؛ احتمال کودتا در استانبول!
  • امیر واحدی: پایگاه «نوژه» قلب تپنده نیروی هوایی ارتش است
  • وزیری‌تبار، قره‌نی‌نواز سال کودتا: قمرالملوک پیر دیر است و برایم ارشدیت دارد/ از مردها بنان و بنان و بنان
  • تکریم و معارفه فرمانده پایگاه هوایی شهید نوژه+ تصویر
  • شکست یک جنبش بزرگ با توطئه‌های رنگارنگ داخلی و خارجی